Tjäna in pengar till klubben, varför ska man göra det? Kan man inte bara låta lagavgifter ta hand om den ekonomiska biten?

För det första: att samla pengar behöver inte upplevas som något negativt som ”måste göras”, tvärtom kan det vara riktigt kul och en aktivitet som verkligen förenar laget! För det andra finns det en mängd anledningar till varför det är viktigt att samla in pengar till lagkassan. Det är helt enkelt roligare att spela om laget har nog med pengar för att köpa in utrustning.

Är ni ett handbollslag, fotbollslag eller något liknande är det säkert uppskattat med fräscha, snygga och enhetliga matchställ, eller varför inte nya och riktigt bra matchbollar? Ni kanske till och med får ihop med pengar för att köpa några ”äkta VM-bollar”, som många av de fotbollsspelande kidsen drömmer om att få spela med. Eller, om ni vill vara mer pragmatiska, kanske det är dags att byta ut de där västarna som vägrar sluta lukta gammal fisk hur många gånger man än tvättar dem… Eller så kanske ekonomin i laget är lite sämre än man kan önska och det helt enkelt är ett måste att få in pengar på ett eller annat sätt för att klubben ska överleva.

Om ni inte bara vill få ihop till något litet är en lagresa något som kan bli ett minne för livet. Att åka med laget till en häftig stad som London eller Barcelona kan bli en väldigt enande upplevelse för alla. Att åka på en lite kortare resa och spela en turnering i Skåne eller Blekinge där det finns gräsplaner i överflöd kan också bli en riktigt häftig grej.

Det finns många sätt att samla in pengar på. Bland annat arrangerade Strandängsskolan en spökrunda där de som ville gå den nervkittlande rundan betalade 30 kronor, vilket var mycket populärt. På plats kunde man även köpa både lotter och fika. En skola i Helsingfors anordnade också nyligen en mycket populär julbasar.