Man kan göra en klassresa i alla åldrar. En klassresa kan vara en nog så häftig upplevelse för dem som går i femman som den som vill dra iväg på en studentresa. Ofta fungerar klassresan som ett sätt att säga hej då till de övriga i klassen innan man splittras och börjar på nya skolor eller ger sig ut i arbetslivet. Det står i alla fall klart att klassresorna ligger svenskarna nära om hjärtat. Många äldre har själva fina nostalgiska minnen från sina klassresor när de var barn.

Planeringen är viktig
När man bestämt resmål är det mycket som behöver göras. Vad vill man göra under resan? Hur länge ska man vara borta? Vilket blir det smidigaste sättet att ta sig dit på? Kommer man att få ihop tillräckligt många klassföräldrar som hjälper till? Man får heller inte glömma bort budgeten. Att tjäna pengar till klassen och klassresan är enligt många en viktig del av resan och hjälper till att stärka banden mellan barnen men även till lärarna. Om ni planerar rätt kommer ni också att få ut mer av er resa. Det minskar också risken för tråkiga överraskningar. Det är inte roligt att resa med stress, se därför till att ni alltid har mycket tid på er för eventuella tåg- och bussbyten.

Resmål
Det första ni som klass behöver fundera på är så klart var ni vill åka någonstans! Drömmen för många klasser är att ta sig iväg utomlands och uppleva världen tillsammans. Men man får inte missa att Sverige är ett fantastiskt resmål, särskilt på våren, som traditionellt sett är populäraste tiden för klassresor. Det går faktiskt riktigt bra för Sverige som turistmål. Visit Sweden uppskattar att cirka 28 miljoner turister från Europa och USA kommer att besöka vårt underbart fina land under de kommande tre åren. Du kan läsa mer om Sveriges uppgång som turistmål här. Bland annat får vi veta att svenskarna själva är den vanligaste turisten och att amerikanerna tycker att matupplevelsen är det viktigaste när man vid ett Sverigebesök.