Många är vi som förknippar smörgåstårta med festligheter som skolavslutningar, påskaftnar och födelsedagar. Det är en svensk stolthet som vi avnjutit sedan början av 1930-talet. Idag kan du köpa smörgåstårta med skaldjur hos de flesta större matbutiker, både mindre förpackningar med två portioner eller upp till 25-bitars. För dig som vill ha extra fina tårtor, kanske för ett bröllop, kan du hitta olika sorters smörgåstårtor hos många konditorier. Se till att vara ute i god tid med beställningen om du behöver flera stycken.

Smörgåstårtor med skaldjur är den klassiska varianten, men idag kan du köpa såväl vegetariska tårtor som smörgåstårtor med skinka och ost. Ofta finns det någon på festen som inte tål eller gillar skaldjur, då passar det perfekt att kunna erbjuda olika sorter. Oavsett om det är ett födelsedagskalas, ett bröllop eller någon annan festlig tillställning, passar det alltid lika bra att servera smörgåstårta med skaldjur eller utan som förrätt.

Dryck till smörgåstårta med skaldjur

Man kan servera olika sorters drycker till smörgåstårta med skaldjur, både vin och öl passar bra. Om du vill servera vin är det bäst med vitt vin, gärna med lite sötma. Smörgåstårtor är i regel salta och syrliga, något som lyfts fram på ett bra sätt med ett lite sötare vitvin. För festligare middagar kanske ni vill servera mousserande vin till förrätten, något som passar alldeles utmärkt till smörgåstårta. Även här bör du satsa på ett mousserat vin som har lite sötma hellre än ett helt torrt vin. Under sommaren kan det vara trevligt att servera rosévin till tårtan, det funkar bra både med lite sötare variant och rosévin med hög fruktsyra.
Föredrar du öl snarare än vin? Ja men då finns det mängder av bra alternativ till smörgåstårta med skaldjur. Satsa på en ljus lager med en lagom beska, inte för mycket och inte för lite. Det går även bra att servera en veteöl. Om du är osäker på vilken dryck du ska välja, exempelvis inför en fest eller ett kalas kan du ofta rådfråga personalen på Systembolaget, de har oftast koll på vad som passar bäst till maten.