Köket är där vi lagar vår mat. God mat, bränd mat, dålig mat och storkok. Vi spenderar flera år i köket. Antingen lagar vi mat eller så äter vi den, och om vi råkar på den tråkigaste uppgiften så diskar vi även där. Ett kök är ett av de allra viktigaste rummen i ett hem. Tillsammans med toalett och sovrum är köket det vanligaste rummet som renoveras. Vi trivs i snygga och rena kök. Är köket rent så känns maten ren. Skulle däremot köket se gammalt ut och lukta lite konstig är chansen att man inte njuter lika mycket av maten. Det är ytterst viktigt att man har koll på sitt kök, lika viktigt som att man har koll på utgångsdatumen på sina matvaror.

Mat och kök i harmoni
För att kunna leva ett så bra liv som möjligt pratar man ofta om matharmoni. Man ska äta en välbalanserad kost och kunna känna sig lugn när man lagar maten såväl som när man äter den. Matharmoni sker inte i ett kök med dålig köksfläkt och konstigt gula väggar. Det bästa köket sett ur ett matharmoniskt perspektiv är de som är ljusa och stilrena. Skåp och andra dörrar ska helst vara vita för att få köket att se stort ut. Bänkytor ska vara i ett hållbart material som inte går sönder lätt eller blir fläckigt av lite spilld olja. Ju tillgängligare köket är desto bättre matharmoni. Det ska vara enkelt att ta sig runt i köket. Kastruller och köksredskap ska ligga nära spisen medan tallrikar och glas ska vara i skåpen längst bort. Detta för att två personer ska kunna vara i köket samtidigt och hjälpas åt. Någon dukar, den andra lagar maten. Tänker man på matharmonin när man planerar renovationen av sitt kök, eller vid köp av ett hus, kan man förbättra harmonin i livet. En del av vardagsstressen försvinner och maten smakar godare.