Våren är en alldeles underbar tid med den friska vårluften, blommorna som står i blomning och den gröna gräsmatta som uppenbarar sig när snötäcket dragit sig undan! Men i vissa fall kan du behöva förbättra på gräsmattan, eller så kanske du ska anlägga en helt ny sådan? Oavsett vilket behöver du då bra gräsmattejord. Här berättar vi vad du bör tänka på när du ska köpa jord till din gräsmatta!

För om du vill få den perfekta gräsmattan behöver du känna till en hemlighet: allt handlar om jorden! Visst, det kan låta något förenklat men du behöver börja från början. Och då hamnar du vid den jord som ska lägga grunden för en tät, frisk och grön gräsmatta. Men du behöver inte oroa dig om du känner dig osäker på vilken gräsmattejord du ska köpa. Vi kommer nämligen att dela med oss av våra bästa tips som hjälper dig att göra ett bra val!

Därför är jorden väldigt viktig

Det finns flera skäl att du bör börja med jorden när du anlägger eller förbättrar din gräsmatta. Det är nämligen från denna som gräset kommer att få den näring som krävs för att den ska vara frisk och frodig. Jorden gör din gräsmatta stark och hjälper den att stå emot torka, ogräs och andra potentiella besvär.

En bra gräsmattejord har egenskaperna att den är:

  • rik på nyttiga insekter och bakterier
  • mörkare i färgtonen
  • enkelt faller bort från de växter som du gräver upp snarare än klumpar sig

Detta är några saker som du kan hålla utkik efter när du bedömer kvaliteten på den gräsmattejord som du har i trädgården. Nedan kan du ta del av våra tips kring att välja bra jord!

Tips som hjälper dig välja rätt gräsmattejord

Två vanliga sorters jord som används i svenska trädgårdar är matjord och dressjord. Dressjord är matjord som har en hög halt grus i sig. Men det går alltså utmärkt med helt vanlig matjord.

Tänk dock på att:

  • Du bör tillföra ett lager jord som är minst 5 cm djup, helst mer än så.
  • Jorden ska packas/vältas.