Om man ska servera alkohol vid en middag är det viktigt att tänka på hur man kombinerar den tillsammans med maten. Mat och dryck kan antingen hjälpa eller stjälpa varandra och hur man sätter samman dessa är avgörande för hur hela måltiden upplevs. Därför är det viktigt att känna till grunderna inom mat i kombination med vin. Kan man det får man en lyckad måltid varje gång.

Att matcha smaker

Att matcha mat och vin kan vara svårare än man tror och det går tyvärr inte alltid att tussa ihop favoritvinet med favoritmaten. Det kan verka konstigt att ett vin som annars är gott inte fungerar till en god maträtt men allt beror på balansen av syra, sötma, beska, sälta och umami. De fem grundsmakerna är utgångspunkten vid alla tillfällen då olika smaker ska kombineras. En ständigt återkommande fråga är om man ska anpassa maten efter vinet eller vinet efter maten. Vilket man vill göra är helt upp till envar men det vanligaste är att man har en uttänkt maträtt som man väljer dryck till. Till exempel har man en syrlig fiskrätt och sedan väljer man vin utefter vad som passar till proteinet och syrligheten. Man får inte glömma att även räkna in tillbehör som exempelvis syrlig sallad eller söt majs, vilka också påverkar vilka vinsorter som passar.

Vin och mat

Innan maten serveras är det både trevligt och gott med en aperitif för att få igång såväl samtal och smaklökar. En sak man bör tänka på är att inte göra fördrinken för stark och med för mycket alkohol i. Hög alkoholhalt gör att smaklökarna trubbas av och man kommer inte kunna njuta av de kommande rätterna till fullo. Genom att servera en syrlig drink med låg alkoholhalt, till exempel torrt mousserande vin som är en klassiker i dessa sammanhang, får man saliven att rinna till och munnen förbereds på bästa sätt. För att sedan höja smakupplevelsen inför varje rätt ska man inte börja med att servera det finaste och godaste vinet. Vänta istället med det bästa till varmrätten så upplevs hela middagen som något som bara blir bättre och bättre. Till desserten serveras ofta ett sött dessertvin och väljer man att ha en ostbricka är portvin en självklarhet. Anledningen till att dessertvin är så söta är för att väga upp sötman som finns i efterrätten. Det kan verka konstigt men när det gäller smaker så tar sötma och sötma ut varandra och bildar den perfekta maten och vinet i kombination. Skulle man istället välja ett syrligt vin skulle det upplevas som väldigt surt och desserten skulle bli outhärdligt söt och sliskig. Det samma gäller för syrlig mat som kräver ett syrligt vin. Är maten som serveras salt eller besk passar ett syrligt vin som rundar av både sältan och beskan.

Mat i kombination med vin kan vara en djungel men med några enkla knep kommer man långt. Kom ihåg att alltid försöka sträva efter perfekta partners i vinet och maten så kommer du att lyckas.