Trots den lilla mängd sol vi får i Linköping tenderar den alltid att kika fram när man som minst behöver den – mitt under middagen, eller när man ska fika på terrassen. Om terrassen dessutom ligger i söderläge är den extra utsatt och troligtvis solig större delen av dagen. Både markiser och persienner är två bra sätt att hålla solen borta när den inte är önskvärd.

Smarta, vackra solskydd

Markiser är ett bra alternativ när man vill ha skydd från solen, samtidigt som man inte vill få den instängda nattkänslan som nedfällda persienner lätt inger. Markiser ger dessutom en trevlig karaktär till husfasaden. Markiser kan fås i många olika färger och mönster. Den klassiska randiga är den som många tänker på när man talar om markiser, men det finns även många andra varianter att välja på.

Både terasser och fönster kan dra nytta av markiser. Om vi ser till fönster så går de att beställa till alla storlekar och typer av fönster, både rundade och platta markiser finns till försäljning.

Terasser kan ha stor nytta av markiser. Säg att det kommer ett plötsligt skyfall under sommaren, markisen kan då fungera som tak och du och dina gäster kan sitta kvar på terassen och avsluta fikat med dina vänner. Under soliga dagar är det skönt att få en stund i skuggan under markisen.

Det finns helautomatiska markiser på marknaden som kan rullas ut och in med hjälp av en mindre elmotor. Markisen styrs med en fjärrkontroll eller via en app i din mobiltelefon. Vid kraftig vind kan vissa markiser automatiskt rullas in och på så vis garanteras att de inte tar skada av väderleken.

Om du är intresserad av markiser i Linköping, till ditt – eller kanske en väns hus, kan vi rekommendera Markismästaren.

Persienner – ett billigt sätt att skydda sig mot solen

Persienner är ett billigt sätt att få ner inomhustemperaturen när solen gassar på. De kan dessutom med fördel användas för mörkläggning under de ljusa sommarnätterna. Nackeden med persienner är att det ofta ser rätt tråkigt ut när dessa är nedfällda. Känslan blir lätt att det är natt dygnet runt om dessa aldrig fälls upp, därför är persienner att föredra för de rum du inte vistas i så mycket under sommaren.