Funderar du på att anlita en firma som sköter din flyttstädning åt dig? Mitt i flytten kan det vara skönt att lämna över ansvaret för att lägenheten överlämnas i godtagbart skick åt professionella städare med lång erfarenhet av flyttstäd. Kraven på en flyttstäd är ofta betydligt högre ställda än på en vanlig städning och det kan vara svårt att som privatperson klara av att leverera en prickfri städning. Genom att anlita en professionell och seriös flyttfirma slipper du oroa dig för att arbetet inte blir utfört ordentligt och kan istället lägga all din fokus på den nya lägenheten. De flesta firmor som utför flyttstäd lämna till och med garanti på att arbetet ska följa mäklarsamfundets rekommendationer för hur en godkänd flyttstäd bör se ut.

Specifika krav för hur en flyttstädning bör se ut för att godkännas hittar du ofta i försäljningskontraktet (eller i hyreskontraktet om du flyttar från hyresrätt) och det kan vara bra att noggrant läsa genom kontrakten innan du börjar med att ta tag i flyttstädningen.

Om du väljer att anlita en firma för att ta hand om flyttstädningen är det viktigt att du även går genom arbetet som ska utföras med dem. Visa dem kontraktet så att de är på det klara om vad som förväntas av dem och vad du betalar för. Här är det bra att ange alla detaljer om lägenheten som till exempel om du har ett eller flera husdjur, om det är heltäckningsmattor i vissa rum, hur fönstren öppnas och vilken typ av fönster det är samt exakta mått på lägenheten. Allt som kan tänkas vara av intresse för städarna bör klargöras innan arbetet inleds.

Som sagt erbjuder många städfirmor en garanti. Garantin bygger på att du som kund ska vara nöjd med det utförda arbetet. Arbetet besiktas av dig tillsammans med städfirman eller, i undantagsfall, i en besiktningsrapport som lämnas i lägenheten. Är du inte nöjd är det upp till städfirman att åtgärda de punkter där du upplever att de inte fullgjort sin plikt.

Beställ en offert från flera firmor och jämför deras priser. I många fall kan du välja mellan fast och rörligt pris vilket kan vara svårt att välja mellan. Fast pris är skönare på så sätt att du vet exakt vad fakturan kommer landa på medan du med rörligt pris väntar och ser vad arbetet kostade tills det är klart. Det kan då hamna lägre än det fasta men vi rekommenderar ändå att du väljer det fasta priset på grund av tryggheten.