Att man plötsligt som privatperson ”tar tag” i sitt liv är enbart positivt. Med detta menar vi att vi idag är betydligt mer stillasittande än vad fallet var förr och att vi behöver addera motion till våra liv – helt enkelt för att må bättre. Att i detta kanske börja röra sig mer – till en början genom snabbare promenader och därefter lättare jogging – gör enbart gott; både för fysiken och sett till det rent mentala. Då man rör på sig så frigörs ämnen i kroppen som gör att vi blir piggare och att vi mår bättre; det är således ingen slump att man säger att man ska ut och rensa sina tankar lite i samband med ett löppass. I kombination med en sundare kost så är daglig motion en viktig ingrediens som fler borde addera till sina liv.

Dock; det finns några fällor i detta också och här menar vi framförallt skaderisken. En relativt otränad kropp som utsätts för fysiska prövningar drabbas av slitage och ibland så kan den smärta som detta för med sig också gör att träning blir rent outhärdligt – samtidigt som den i högsta grad påverkar vardagen.

Ett typiskt exempel på en sådan skada stavas hälsporre – Plantar Fasciit – och detta r något som vi ska titta lite närmare på här. Vi kan först och främst säga att hälsporre inte alls är något som är exkluderat enbart till motionärer utan att det kan drabba alla, särskilt elitidrottare som hela tiden har ett tryck på foten vid exempelvis löpning på ett hårt underlag. Hälsporre innebär att du – framförallt under tidiga mornar och i början av ett pass samt efteråt – känner en smärta under din fot; en varierande sådan men där den är tillräckligt hög för att du ska påverkas.

Hälsporre är en mardröm för de personer vi ovan nämnde ; de som äntligen tagit tag i sina liv och som påbörjat sin resa mot en sundare livsstil. Att då plötsligt känna en påtaglig smärta på ett så välanvänt och känsligt område som under fötterna kan få träningen att utebli. Något den dock inte behöver göra.

Det finns nämligen behandling som hjälper mot hälsporre och enklast är att man initialt tar kontakt med en specialist på området – lämpligen en naprapat eller en sjukgymnast – som ser över hur pass allvarligt drabbad man är samt vilken behandling som passar bäst. Vanliga behandlingar vid hälsporre är följande – i punktform här:

• Tejpning. Att tejpa kring fotsulan och därigenom stabilisera foten har visat sig ytterst effektivt vid hälsporre. Viktigt är att man blir visad hur man ska tejpa innan.
• Elbehandling. Scanlab, laser och stötvåg är även de effektiva behandlingar mot hälsporre. Här krävs det dock professionell hjälp.
• Vila och avlastning. Att hälsporre påverkar råder det inga tvivel om och vila är lite av ett måste. Här menar vi dock inte vila som i horisontalläge på soffan – utan kanske snarare att gå från tung löpning till lättare jogging eller promenader. I skorna kan man placera ett hälinlägg där man gröpt ur – anpassat efter sin fot; återigen hos en specialist – ett utrymme för hälen där den kan vila och slipper det värsta trycket.
• Massage och stretching. Detta kring vadmuskulaturen.
• Kortisonbehandling. Avrådes bestämt vid hälsporre; du blir av med smärtan – men risken är att du börjar felbelasta och där du löper en risk att skada dig rejält på grund av detta.