Kvinna som håller ett miniatyrhus i handenAtt vara mäklare i Stockholm innebär att ofta ha mycket att göra. Det är hög omsättning på bostäder, åtminstone i de mera attraktiva områdena och det kan lätt bli både sena kvällar och helgarbete. Trots detta menar många mäklare att Stockholm är en av de roligaste städerna att vara mäklare i. Människor som en gång flyttat hit vill gärna stanna och för den som ämnar slå ner sina bopålar här kan bostadsjakten bli både nervkittlande och rolig! En mäklare träffar alla sorters människor och i en stadsdel som Vasastan kanske blandningen av unga och gamla, nyinflyttade och ur stockholmare, kvinnor och män, ensamhushåll och familjer är som störst. Här finns med andra ord många intressen att ta tillvara, många olika behov att tillfredsställa och som mäklare kan man bli en viktig pusselbit när det gäller att realisera människors idéer om framtiden. Framtiden, detta diffusa begrepp, börjar alltid någonstans och inte sällan handlar det om att man ser sig själv i en viss typ av bostad, i ett visst område, i en viss stad. Kraven på denna bostad och dess omgivningar kan ibland vara mycket höga och som mäklare är det en rolig om än stundtals ansträngande uppgift att hitta rätt plats till rätt person.

Oas mitt i staden

För många människor verkar Vasastan i Stockholm vara just rätt plats. Det utbud av nöje, nytta och urban natur som finns i Vasastan förefaller vara tillfyllest och mer därtill för fler människor än det finns bostäder. I nuläget uppgår innevånarantalet i Vasastan till ca 60 000 personer och fanns det bara plats så skulle den siffran kunna stiga avsevärt. För den som söker nöjen och uteliv finns mycket att välja emellan. Det går inte att skriva om uteställen i Vasastan utan att nämna anrika Tranan (alldeles vid Odenplan) och givetvis Tennstopet på Dalagatan. Det sistnämnda är säkert bekant som känt vattenhål och skådeplats för livliga samtal och diskussioner bland journalister och andra intellektuella. Här finns också flera kaféer, t ex Ristorno som i många år varit ett givet utflyktsmål i juletid då man i skyltfönstret kunnat få se ett pepparkakshus i form av någon känd Stockholmssilhuett.

Barnfamiljer och hundägare trivs ofta i Vasastan bland annat eftersom man har härlig tillgång till både Vasaparken och Observatorielunden. Båda parkerna ger fina tillfällen till lek, möten, träning, vila och rekreation. Lekplatsen i Vasaparken blir dessutom under sommartid granne till en förnämlig glasskiosk och säg den som inte gärna bor i närheten av dessa båda trevligheter!