Ska du göra din golvslipning själv? Innan man sätter igång finns det ett antal saker som är bra att ha i åtanke. När arbetet väl är färdigt kan golvet, med rätt ytbehandling, se ut som nytt. Efter år av slitage från hundklor, skor och möbelfötter, är det bara en golvslipning som kan ge golvet det ansiktslyft det troligtvis behöver. I den här texten kan du läsa lite om hur det går till.

Rummet måste vara helt tomt

Det första man bör göra är att tömma rummet helt och hållet. Gör du slipningen med en äldre maskin kommer det sannolikt att bli väldigt mycket damm. Hyr du en nyare maskin, eller anlitar en firma som gör jobbet, kommer det sannolikt inte att bli alltför dammigt. Detta eftersom modernare maskiner tenderar att vara dammfria.

Det finns då en dammsugare som helt enkelt suger upp dammet innan det sprider sig i rummet. Om du inte använder en dammfri slipmaskin, finns risken att du kommer hitta damm i flera veckor, eller till och med månader framöver.

Ha rätt slippapper

En förutsättning för att slipningen ska bli bra är att du använder rätt papper. Man börjar alltid med ett grövre sandpapper innan man går över till de finare varianterna. Detta för att först få bort de stora ojämnheterna med det grova, för att sedan få till en finare yta på golvet med ett finare papper.

Om golvet inte har särskilt mycket skador kan det ibland räcka med att mattslipa det. Det innebär att de ytligare reporna försvinner och att lacken blir matt så att ett nytt lager kan appliceras. Störst effekt ger det dock om man slipar ned samtliga lager lack, så att man verkligen kommer ned till träet.

… eller låt en firma göra det

”Golvslipning i Stockholm offerter”. ”Golvslipning i Stockholm erbjudanden”. Genom att söka på olika fraser kan du snabbt hitta flera olika firmor och jämföra deras erbjudanden och priser – åtminstone om du bor i en större stad som Stockholm speciellt med sidor som golvläggarestockholm.net dyker upp i resultatlistan. Bor du i en mindre stad bör det sannolikt inte ändå vara några problem att hitta en firma som kan hjälpa dig. Känner du dig osäker på hur det ska gå till – är det ofta bäst att låta ett proffs göra jobbet.