Vill du att din moped ska gå att köra snabbare? Då kan du trimma moped. Det finns dock en rad olika saker som är viktiga att tänka på innan du börjar trimma själv. Den kanske viktigaste punkten är den lagliga. Du får inte köra trimmade fordon på vanliga vägar, dock kan det vara okej om det är på en bana, exempelvis en motorcrossbana. Kom även ihåg att försäljningsvärdet kan försämras vid trimning, särskilt om det gäller en äldre modell. Ett tips för dig som gillar att renovera mopeder är att alltid spara originaldelarna. Om du ska sälja en äldre modell brukar värdet vara betydligt högre om du även kan erbjuda originaldelar än om du bytt ut alltihop.

Säkerhetsaspekt när du trimmar moped

En av de stora anledningarna till varför det är olagligt att köra runt med en trimmad moped i trafiken beror på säkerheten. Det är farligare att köra en trimmad moped. Visste du till exempel att mängder av mopedolyckor beror just på att mopeden är trimmad? En av anledningarna är att EU-mopeder är konstruerade för att köras i 45 km/h. När du då trimmar fordonet så att du kan köra i 80 km/h kommer detta utsätta fordonet för en helt annan sorts belastning än vad det är utvecklat för att klara av. Såväl ramar och däck som bromsar är helt enkelt inte utvecklade för att klara av den hastigheten.

Om du är förälder och vill köpa moped till din 15-åring finns det många saker att tänka på innan du handlar. Eftersom det oftast går att hitta riktigt prisvärda fordon om du handlar begagnat gäller det att vara extra varsam. Det är just de begagnade fordonen som ofta kan vara trimmade. Kom ihåg att kolla upp och tänka på följande punkter innan du handlar.

  • Begär registreringsbevis.
  • Testkör fordonet själv för att se vilken hastighet det kan komma upp i. Detta är vanligtvis det enklaste sättet att kontrollera om en moped är trimmad eller inte.
  • När du testkör bör du även kontrollera saker som bromsar och lampor.

En lika viktig sak att tänka på när du väl köper moped till ditt barn är att gå igenom säkerhetstänk tillsammans. Se till att hitta en lämplig trafik- och förarutbildning som ger ditt barn den kunskap som krävs för att kunna köra och vistas säkert i trafiken.