Serien Game of Thrones har under de senaste åren blivit omåttligt populär och ses av både inbitna fantasy-älskare och sådana som vanligtvis inte tittar på fantasy. På senaste tiden har den dock fått uppmärksamhet från ett annat håll. Det har visat sig att många av dagens mest välkända designers har sneglat in i tv-rutan under arbetet och tagit en stor del av sin inspiration därifrån…

Inför den fjärde säsongen av serien har karaktärernas garderober invaderat USAs runway. Designer som till exempel Sarah Burton för Alexander McQueen har anammat karaktärernas klädstilar och gjort moderna versioner av dem.

Liksom många serier med fantasytema har Game of Thrones en känsla av medeltid. Materialen som används i kläderna är mycket päls, läder, handbroderade tyger och självklart metall för rustningarna. Precis som i det verkliga modets historia så tycks skjortor mest användas som nattplagg och att ha under tunikor. Här kan du läsa mer om skjortans historia.

Joffrey och Margaerys Wedding, Game Thrones
Det är främst de kvinnliga karaktärerna som har inspirerat till sommarens mode och framför allt Daenerys Targaryen, Cersei Lannister, Lady Melisandre, Sansa Stark, Margaery Tyrell och Brienne of Tarth. Det har dock dykt upp en del plagg på herrmodets sida som tycks ha funnit inspiration från de manliga karaktärerna. Bland annat tycks pälsdetaljer och detaljerade broderier vara populära på årets runway.

De designers som har varit först med att låta sig inspireras av Game of Thrones tillhör i vanlig ordning de mer exklusiva märkena på marknaden, men det går också att göra fynd hos till exempel HM.se om man vill ha en mer fantasy-inspirerad stil.

Under den fjärde säsongen kommer ett stort bröllop att hållas, nämligen det mellan Margaery Tyrell och Joffrey Baratheon. Vi kan dock inte räkna med den klassiska svarta kostymen och vita klänningen som vi är vana vid. Istället är det guldbroderier och invävda rosentaggar som gäller för brudparet…