En gubbkeps är en klassisk typ av keps som traditionellt sett har förknippats med bland andra amerikanska tidningsutdelare och taxichaufförer. De dök dock upp redan under 1300-talet och användes då flitigt i bland annat England. Så dessa kepsar har en längre historia än vad många förmodligen tror.

 

Läs vidare för att få reda på:

 

  • vad som kännetecknar dessa kepsar
  • hur lång tillbaka i tiden deras historia sträcker sig
  • vilka som först började använda dem
  • hur de används idag.

Vad är en gubbkeps egentligen?

Vad är då en gubbkeps egentligen, kanske du undrar? Detta är vad man vanligtvis kallar de kepsar som är runda och platta samt försedda med en lite kortare skärm. Kepsarna tillverkas vanligtvis i tweed, ull eller andra tyngre material

 

Som vi redan har nämnt sträcker sig kepsarnas historia ända tillbaka till 1300-talet. De används då framför allt av män tillhörande arbetarklassen i bland annat England, Irland och Skottland. Grejen med dessa kepsar var att de var (och är) såväl praktiska som funktionella. De gav till exempel arbetarna ett visst skydd från vädrets makter medan de arbetade utomhus.

Dessa kepsar började bäras av fler människor under 1800-talet

Det var faktiskt inte förrän under 1800-talet som dessa kepsar även blev populära bland män tillhörande den övre samhällsklassen. Så i några hundra år har du alltså kunnat se en gubbkeps sitta på huvudet tillhörande män i alla åldrar och samhällsskikt. Det som är lite speciellt med kepsarna är att de kan bäras till såväl lite mer formell klädsel som mer avslappnad och vardaglig sådan.

 

Dessa kepsar fortsatte för övrigt att öka i popularitet genom hela 1900-talet och ända in i 2000-talet. Nu har de på nytt hamnat på tapeten och blivit mode igen. Idag kan kepsarna bäras av såväl män som kvinnor.

 

Du kan med fördel välja att införskaffa och bära en sådan här keps om du vill vara lite extra stilig och moderiktig. Du kan matcha den med flera olika typer av klädslar. Dessutom är kepsen användbar på så vis att den passar många olika ansiktsformer och frisyrer. Så varför inte testa och se om den faller dig i smaken!?